Pečeme s Debbie C. aneb super-osvěžující ovocná bomba.

17. července 2015 v 7:19 | Debbie C. |  Debbie C. a její DIY
Ahojky, už zase jsou tady super-horké dny. Tak z toho fakticky nemám radost. Smějící se Když jsem teď zakvašená doma a projíždím různé blogy, včetně toho mého, tak jsem si všimla jednoho faktu. Už asi milón let jsem s Vámi nepodělila o žádný receptík.


Takže jsem se dneska rozhodla, že se s Vámi podělím o jeden z ých nejobenějších receptů. Tenhle super-lehký koláč jsem včera upekla manžílkovi jako překvápko, až příjde z práce. To jem ještě nevěděla, že měl den blbec a potřeboval malé bolestné. Zkrátka se to pěkně šiklo. Usmívající se

Každopádně, je tenhle piškotový koláč super-lehký a nemusí se ho bát ani kuchtíci začátečníci. Takže se chopte svých kuchařek a jdeme na to.

A pokud Vás můj dnešní receptík zaujal, tak se rovněž nezapomeňte kouknout na můj minulý receptík na lívance (TADY). Tyhle lívance jsou super třeba na nedělní snídani.


Jestli mám něco na létu ráda, tak je to fakt, že všede na zahrádce jde najít super-čuper ovoce, ze kterého lze poté vytvořit nějaká osvěžující mňamka. Pokud nemáte zahrádku, tak nezoufejte. Ačkoliv sezóna jahod pomalu končí, tak to berte jako strategickou výhodu. Právě teď, na jejím konci, je možné koupit nahody za ten nejlepší peníz. Usmívající se A ano, ještě jsou chuťově dobré.

Jak už jsem psala, tak nemusíte použít jenom jahody. Co třeba takový rybíz nebo angrešt? Co na tom, že je to ovoce kyselejší? Stačí přece přisladit tvaroh, na kterém ovoce leží a zase máte jiné výborné chutě.

Potřebujeme:
Těsto: 200 g polohrubé mouky, 180 g moučkového cukru, 3 vajíčka, půl sáčku prášku do pečiva, 3 lžiče horké vody.

Náplň: Vanička tvarohu, sáček vanilkového cukru, půl kila jahod nebo jiného ovoce.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Začněme vajíčky tak, že si oddělíme bílky a žlotky. K žloutkům přídáme 3 lžice horké vody a vyšleháme do hutší pěny. Do takto upravených žloutků přidváme postupně cukr a vždycky důkaldně pro prošleháme, aby nám tam nevznikly hrudky atěstíčko bylo krásně hladké. Nadešel čas pro bílky. Ty si v jiné misce vyšleháme do sněhu. Sníh pak pomalu a postupně přimíchaváme do těstíčka se žloutky. Poté přidáme mouku a prášek do pečiva a zase důkladně promícháme.

Rozpálíme si troubu na 170°C a dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 15 minut. Každopádně je důležité, abychom prvních pět minut troubu neotvírali, jinak nám piškot může spadnout. Těsto nám po dobu pečení lehce zhnědne, a jestli je dost upečené, zkuste špejlovou metodou.

Pozn. Špejlovou metodou myslím to, že do těsta píchneme suchou špejli, a pokud není po jejim vytažení poktryta syrovým těstem, tak je piškot upečený. Usmívající se

Hroký piškot přikryjeme vlhkou utěrkou, aby nám nevyschnul a zůstal hezky vláčný a vlhký, a necháme jej pod tou utěrkou vychladnout.

Než nám piškot vychladne, tak si do misky dáme tvaroh, který smícháme s vanilkovým cukrem. Tuhle směs poté natřemena vychladnutý piškot a navrh naklademe nakrájené jahody.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ještě mě napadlo malé vylepšení. Místo tvarohu můžete dát třeba čokoládový nebo stračatelový jogurt, který nemusíte přislazovat. Navíc čokoláda a jahody jsou vždycky dobrá volba. Usmívající se

Plus, pokud máte rádi želatinu, tak na jahody můžete přidat želatinu a nechat to ztuhnout. Můžete dát buď průhlednou nebo jahodám přidat ještě barvičku tím, že použijete červenou želatinu. Jestli máte rádi čokošku, tak jí můžete, místo želatiny, nastrouhat nahoru na jahody, nebo třeba tak jako já, nechat jahody jenom tak beze všeho.

Tak já doufám, že se Vám můj dnešní receptík líbil. Pokud máte ještě nějaký nápad, jak tenhle dortík vylepšit, tak mi určitě napište dolů do komentáře. Usmívající se Každopádně, budu moc ráda, pokud mi třeba na facebook pošlete fotku Vašeho výtvoru.

S pozdravem,
Debbie C.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sasha Sasha | Web | 17. července 2015 v 8:01 | Reagovat

určite by som dala menej cukru a nahradial bielu muku špaldovou alebo aspoň ražnou :) inak super :)

2 Mea Mea | Web | 17. července 2015 v 9:42 | Reagovat

Super recept, nedávno jsem dělala něco podobného :-)

3 Tweery Tweery | Web | 17. července 2015 v 10:00 | Reagovat

Normálně začínám mít chutě, ten *koláč* vypadá fakt dobře a ještě ke všemu když je to z piškotového těsta! :) Jediná škoda je ta, že jsme se před týdnem nastěhovali do nového bytu a na troubu (ani pračku) ještě nemáme peníz... Jako první jsme museli pořídit ledničku.. Takže až budu mít za pár měsíců troubu, tak to zkusím možná s jiným ovocem, ale jahody z kompotu by asi nešly že ? :D

4 Ann (Thyer) Ann (Thyer) | Web | 17. července 2015 v 10:35 | Reagovat

Sladké moc nemusím, ale vypadá opravdu dobře! :)

5 Debbie C. Debbie C. | Web | 17. července 2015 v 13:56 | Reagovat

[1]: Ahojky Sasho, určitě by to taky takhle šlo. :-) Byla by to zdravější alternativa. Díky za nápad, Debbie C. :-)

[2]: Ahojky Meo, ono je to super-rychlé a navíc lehké. Právě teď v létě jsou takovéhle dezerty ideální pro osvěžení. :-) Měj se krásně, Debbie C. :-)

[3]: Ahojky Tweery, jo, to znám. Začátky jsou vždycky těžké, ale chce to čas. :-) My jsme si pračku pořídili až po čtyřech měsících, ale zvládli jsme to. :-) Takže hlavu vzhůru. Myslím, že by to šlo i kompotem. :-) Ale v tohle případě bych to zkusila ztužit právě tou želatinou, ať to hezky drží. :-)

[4]: Ahojky Ann (Thyer), Jo, já taky sladké moc nemusím, ale jednou za čas mám takové úlety. :-D To spíš manžel si rád smlsne na něčem sladkém. :-) Plus, mě osobně pečení hrozně baví. :-) Děkuji za Tvůj komentář, Debbie C. :-)

6 baruschkasf baruschkasf | E-mail | Web | 17. července 2015 v 14:10 | Reagovat

Mňam :-)
Debbie, Ty mi dáváš...
Tady u nás už jahody nikde nejsou a já mám připravené čtyři kila želírovacího cukru na jahodovou marmeládu... A pak přijdeš s tímhle... No, jestli někde seženu jahody, jdu do toho :-)

7 Debbie C. Debbie C. | Web | 18. července 2015 v 6:13 | Reagovat

[6]: Ahojky Baruško, u nás teda ještě jsou. :-) Ale je třeba koukat, jaké ten den jsou. Někdy jsou takové rozplajzlé a jindy zase super. :-)

8 Denisse Beauty Denisse Beauty | Web | 22. července 2015 v 11:31 | Reagovat

vypadá to božsky :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama